Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
1883 | 2021
csfd  imdb
tvůrce: Taylor Sheridan
hrají: Tim McGraw, Sam Elliott, Faith Hill, Isabel May, LaMonica Garrett, Billy Bob Thornton,

1883: První dojmy


ikona
Spooner
1883Billy Bob Thorntonparamount+sam elliotttaylor sheridanyellowstone
Povinnost pro všechny fandy Divokého západu, nebo jen pro diváky Yellowstoneu? 

Filmová tvorba Taylora Sheridana, režijní i scenáristická, mi z většiny (pořád dělám, že se letošní Kdo mi jde po krku vlastně nestalo) strašně přirostla k srdci a pecky Wind River a Sicario mohu vidět prakticky kdykoliv. K jeho seriálové práci jsem si ovšem zatím cestu nenašel. Megahit Yellowstone mě nechal, na rozdíl od poloviny Ameriky, chladným a k dramatu Mayor of Kingstown se stále nemohu dokopat. Teď je tu však jeho novinka 1883, která je sice prezentována jako prequel zmiňovaného Yellowstonu, zároveň však dostává Sheridana naplno do žánru, v němž jsme ho všichni chtěli už dlouho vidět. Ano, po moderním westernu od něj konečně dostáváme western ze staré dobré školy. A já se ho po prvních dílech nemohu nabažit.

Logicky podle názvu se tak dostáváme do 19. století, kde budeme sledovat opět rodinu Duttonových, jen tentokrát půjde o předky famílie Kevina Costnera. Hlavním hrdinou bude válečný veterán James Dutton, který se se svou rodinou chce vydat z Texasu do dalekého Oregonu, aby zde začali nový život a splnili si svůj americký sen. Jenže náročná cesta vedoucí přes Velké planiny skrývá řadu nebezpečí a může velmi snadno skončit i smrtí. James se proto rozhodne spojit síly se starým drsňákem Brennanem a jeho parťákem Thomasem, kteří mají za úkol chránit na stejně trase evropské imigranty. Jenže zrádná cesta už od počátku ukazuje svou neúprosnou tvář, stejně jako celý Divoký západ.

1883 se pak v úvodních třech dílech představuje jako poctivý western se vším všudy a už teď mohu asi bezpečně říci, že fandové žánru u něj budou mlaskat blahem. A co je ještě lepší, znalost Yellowstoneeu u něj není vůbec potřeba. Tady se sází na poctivou klasiku, v níž Sheridan zatím parádně kombinuje romantickou představu o světě plném kovbojů a indiánů s nádhernými přírodními kulisami a nekompromisní realitou, kdy na vás může kulka čekat za každým keřem či dokonce na zalidněné ulici. A kde vám šerif s tváří Billyho Boba Thorntona dá bez mrknutní oka odznak, abyste mohli v klidu někoho odprásknout. A když vás nezabije kulka či indiánský šíp, udělají to za ně neštovice. Sheridanův westernový svět s lahůdkovou atmosférou je možná hezký na pohled, ale zatraceně drsný a nemilosrdný uvnitř.

Velebený tvůrce už pak nedává od začátku postavám nic zadarmo a připraví si pro ně i diváky řadu překvapení. I díky tomu pak člověku charaktery přirostou sakra rychle k srdci. I když za to může nejen skvělý scénář, ale také výtečné obsazení. Tomu samozřejmě vévodí i na stará kolena charismatický Sam Elliott, hlavní hrdina v podání Tim McGrawa mu je ovšem sympaticky v patách a ukazuje, že i country zpěvák dokáže být pořádný drsňák. Rozkošná Isabel May je pak zatím správně pubertálně naivní a salónový otvírák zmiňovaného Thorntona už se nejspíš teď může řadit mezi vrcholy první řady. Skvělý casting je pak doprovázen Sheridanovým špičkovým řemeslem, na které dostal tvůrce od Paramount+ naštěstí dost dolarů, a také výborným soundtrackem, jenž mi nejednou připomněl herní genialitu Red Dead Redemption 2.

Je tedy na startu westernové pecky vůbec co vytknout? Úplnou radost snad trochu kazí spíše otravný voice over mladé Elsy a po předešlých Sheridanových projekt jsem možná čekal, že si režisér pohraje s vizuálem a záběry na krásnou i neúprosnou přírodu ještě o něco víc. To jsou ale jen malé mušky na téhle proklatě atmosférické trefě do černého, jež se zatím pro fanoušky žánru jeví jako zatraceně příjemný vánoční dárek. Tak snad si 1883 tuhle formu udrží ještě hodně dlouho.

Verdikt

avatar8/10

Spooner

Westernový prequel hitu Yellowstone o nebezpečné cestě Divokým západem do dalekého Oregonu je prozatím výtečnou atmosférickou podívanou, která se vám hned zkraje zaryje díky své nekompromisnosti a skvěle napsaným postavám hezky pod kůži. Prostě poctivá sheridanovka, jak má být.


Hodnocení redakce

  • avatar9/10

    do_Od


Hodnocení čtenářů

  • avatar9/10

    Sub-Zero

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace